„Ambersail“ startavo. Didžioji odisėja prasidėjo.

Published by Rokas Arbušis on

Šį vakarą prasidėjo didysis Lietuvos buriuotojų žygis. Apie 21val. (tiksliai pasakys laivo žurnalas) VO60 jachta „Ambersail“ išplaukė pro Klaipėdos jūrų uosto vartus.

ambersail sartas

„Nuo pasiruošimo pavargome. Pagaliau startas“, – sakė Saulius Pajarskas, pirmojo „Tūkstantmečio odisėjos“ etapo kapitonas.

Startas buvo įspūdingas – su muzika, karinių jūrų laivyno ir jachtų palyda. Sveikino prezidentas Valdas Adamkus, gražiai buvo pakeltos Prezidento vėliava ir Lietuvos trispalvė. Kodėl taip vėlai? Nes to reikalavo tiesioginė renginio transliacija per TV – naktį į audringą jūra, kai prie namuose šiltai prie žydrųjų ekranų visą tai stebėjo tautiečiai.

Bet nereikia mūsų gąsdinti! Tokia jachta sutverta tokiems (ir dar sunkesnėmis orų sąlygomis) plaukimams, visa įgula (gal išskyrus vieną žurnalistą) pasiruošusi, patyrusi ir jiems tik kaifas toks plaukimas. Be to, kaip rodo PredictWind, įsismarkavęs ties Klaipėda sekmadienį vėjas rimsta. Stipriausias, iki 30 mazgų SW pūtė tarp 20-21 valandos, o po to sukasi į W ir pirmadienį vidurdienį sieks jau tik 5-10 mazgų toje Baltijos dalyje, į kurią „Ambersail“ plaukia.

Vieno vyrai vos nepamiršo – žiebtuvėlių. Tiksliau pamiršo, bet prieš pat atsišvartuojant susigriebė ir kolegos buriuotojai surinko bei atidavė savus. Iki Kylio gal užteks. O Kyli jie pasiekti turėtų greitai.

Gero vėjo!