Buriuotojų pasninkas vandenynuose

Published by Rokas Arbušis on

Lunchtime onboard Ericsson 3

Užgavėnės. Tai prisikirtom blynų, lašinių, kumpių? Aš vakarienei sušlamščiau didkepsnį sojų padaže su bulvėmis ir raugintais agurkais, užgėręs juoda arbata iš Kenijos. Galėsiu pasninkauti? Ui ne, veikiausiai tai daro tik tikintieji (nors gavėnia, kaip aš suprantu, tai tik religinėmis apeigomis paversta tai, kas nuo seno buvo gyvenimo būdas, bet nesigilinsiu).

Visgi yra pasninkaujančių ne religiniais sumetimais – tai buriuotojai sportinėse varžybose. Kai jachtos svoris lemia jos greitį, neprisikrausi maisto kokio ir kiek norėtum, o ir sąlygos gaminimui ne idealios.

Kai Gioteburge (Švedija) pristatinėjo 2001-2002 metų „Volvo Ocean Race“ regatą, „Assa Abloy“ komanda davė paragauti jų kasdienio maisto. Blizgančio paketo turinį (nepamenu, ar buvo etiketė) suberi į puodą, užpili vandens, įvyksta cheminė reakcija ir štai tau šiltas maistas. Kalorijų tiek, kiek reikia. Skonis? Tada pamaniau: „Ir tuo maitintis 9 mėnesius? Brr… Nenorėčiau“.

Pabandykime žvilgtelėti, kuo maitinasi dabartinės VOR regatos dalyviai „Telefonica Bluekomandos nario Gabri Olivo akimis.

Telefonica Blue media crew member Gabriele Olivo prepares the food for leg 5 of VOR

Paskirtas atsakingu už maistą jis prieš penktojo etapo startą savaitę rūpinuosi, kuo 11 narių ekipažas maitinsis 40 parų tiek šaltuose, tiek šiltuose vandenyse. Maisto į jachtą paimta apie 500 kilogramų. Rinkdamas maistą Gabri Olivo naudojosi kompiuterine programa, kuri pagal įvestus duomenis – žmonių skaičių, etapo trukmę ir kokie produktai pageidaujami – apskaičiuoja, ko kiek reikia.

Paskaičiavus, kad jei kelionė truks 35-40 parų, kiekvienam buriuotojui per dieną reikia 5000 kalorijų, visas maistas (ir kai kurie higienos reikmenys) tilpo į 17 didelių krepšių, sveriančių 30 kilogramų. O štai kas tuose krepšiuose:

  • 170 kg sauso maisto (12 skirtingų skonių) – po 5 kg dienai,
  • 68 pakeliai sausainių – po 2 per dieną,
  • 187 plytelės šokolado,
  • 18 kg parmezano sūrio (Gabri Olivo jo pasiėmė savo nuožiūra),
  • 3,4 kg kavos „ Nescafe Gold“,
  • 10,2 kg sauso pieno,
  • 9,1 kg džiovintų vaisių,
  • 272 pakeliai kramtomos gumos,
  • 11 buteliukų pomidorų padažo (po 500 ml),
  • 9 buteliukai „Tabasco“ padažo,
  • 9 buteliukai saldaus padažo,
  • 12,2 kg įvairių riešutų,
  • 68 dėžutės (po 500 g) „sausų pusryčių“,
  • 5 dėžutės arbatos „Eral Grey“,
  • 6 indelių šokoladinio kremo „Nutella“,
  • 10,2 kg sausos kakavos,
  • 10 indelių greitai tirpstančio cukraus,
  • 11 paketų drėgnų servetėlių (po 70-80 servetėlių),
  • 4 indeliai druskos ir pipirų,
  • 8 stiklainiukai vazelino,
  • 4 paketai sauso talko,
  • 6 indeliai indų ploviklio,
  • 6 muilo gabaliukai,
  • 34 rankšluostinio popieriaus rulonai,
  • 68 tualetinio popieriaus rulonai,
  • 51 dujų balionas.

Pusė iš buriuotojams per dieną reikalingų kalorijų kiekio jie gauna pusryčių, pietų ir vakarienės metu. Kita pusė – specialūs energetiniai gėrimai, skoniu ir išvaizda primenantys skystą maistą. Per dieną sportininkai išgeria du tokius gėrimus (po 500 kalorijų). Ir dar dvi įprasto energetinio gėrimo skardinės, po 250-300 kalorijų.

Meal time onboard Team Russia

Tikrai asketiškas sportinis meniu, nes nematau sąraše tai, be ko neįsivaizduoju jūrinio plaukiojimo: dešros, kumpio, duonos, bulvių, česnakų, svogūnų, obuolių, morkų, mineralinio vandens, mėsos konservų.

Pilnesniam vaizdui susidaryti pacituosiu, kaip atrodo „Ambersail“ kambuzas – laivo virtuvė:

„Tai spintelė su stalčiukais iš dviejų pusių. Joje laikomi įrankiai, indai ir dažniausiai naudojami produktai bei prieskoniai. Spintelėje įmontuotas turistinis primusas, dujų balionėlį sunaudojam per dieną. Grindyse įmontuotas apie 30 litrų talpos šaldytuvas. Viskas atrodytų labai paprasta ir neįmantru, tačiau kai vienuolikos vyrų įgulai reikia paruošti kelis karštus patiekalus, užduotis išties būna ne iš lengviausių. Kol pats nepamėgini besikratančiame laive ropinėdamas keliais tarp dvidešimties išslapstytų dėžių surinkti reikiamus produktus, tai mažų mažiausiai pačiam praeina noras valgyti. O ką jau bekalbėti apie maisto gamybą nevėdinamoje patalpoje.“

Šiuo pažiūriu „Ambersail“ ne taip ypatingai ir skiriasi nuo „Telefonica Blue“ — dabar lietuvių jachta statyta VOR regatai. Bet neplaukė, nes… 30 kg per sunki. 2001-2002 metais distanciją aplink pasaulį įveikė jos sesė dvynė – kita „Assa Abloy“ jachta.

Tiesa, aplink pasaulį plaukiantys „Tūkstantmečio odisėjos“ kviesliai regatoje nedalyvauja (bet taip pat lenktyniauja, tik su laiku), tad gali sau leisti maisto ir kitų daiktų daugiau pasiimti.


9 Comments

Thirteen · 02/25/2009 at 9:12 AM

pirmoje nuotraukoje esantis vyrukas kažkuo baisiai panašus į aktorių Michael C. Hall :)
na jei jau lyginam, tai antroje nuotraukoje esantis vyrukas panašus į Owen Wilson, tik, žinoma, gražesnis už jį :D
gerai, einu dirbt :D

Rimantas · 02/25/2009 at 9:45 PM

Kaip galima pasninkauti be duonos, aš į visų kelionių provizijos sąrašą įrašęs juodą duoną. Jei keliausime ilgiau už 7 (savaitę) dienas, dalį duonos (kurią naudosim suvalgę be spec. įpokavimo) kepalėlių, patogiausia suvožtus po du sulaistau spiritu (ar 40 laips. gėrimu) po kelis gramus, įmaunu į du (skirtingomis kryptimis) plastikinus maišelius. Po 20 parų tokia duona būna dar nesupeliusi.
Ką pirkti ir kaip maitintis yra rašoma mano trumpam buriuotojo vadovėlyje, tačiau čia jo nemoku patalpinti

Rokas Arbušis atsakė:

@Rimantas,
įdomu būtų pamatyti tą buriavimo vadovėlį. rašykit man el.paštu ir jei jis skaitmeninio formato, o jūs leidžiat/norit – patalpinsim.

Martynas atsakė:

@Rimantas, tikrai būtų įdomu pamatyti tą buriavimo vadovėlį.

Ayo · 02/25/2009 at 9:55 PM

Man Labiausiai (ne)patiko eilute pro vazelina!
Ash geriau jau kelias mergikes pasijamchiau :)
Jei jau toks striomas!

Martynas atsakė:

@Ayo, supranti, jei jau mergikės, tai tada reikia pasiimti ir daugiau kaučiukinių dalykeliu, nes priesingu atveju po metu – kelių bus galima plaukti tik šiltomis, palankiomis salygomis ir tik su šeimyna… :D

Ayo atsakė:

@Martynas, Taip ir nesupratau – ar kauchiuko gaminiai per daug sveria, ar buriavimas shiltose jurose neuzhsiskaito?
Pradedu stebetis, kaip iki shiol buriuojant vazelino neprireike…!?

ztkp.lt (Paulius) · 02/26/2009 at 3:12 PM

o vat bet aš tai negaliu nepastebėti klaidos antraštėje :/ “vEndenynuose”.. kai pataisysi, gali ištrinti komentarą ;)

Rokas Arbušis atsakė:

@ztkp.lt (Paulius),
žinoma, maloniau, kai klaidą pasako į ausį, o pagiria viešai.
bet vistiek ačiū ;)

Comments are closed.