Bum! Ir buomo nebėr! (papildyta)

Published by Rokas Arbušis on

On board  FONDATION OCEAN VITAL

Buomas – tai horizontali jachtos pagrindinę burę (grotą) laikanti sija. Jei atmintis neapgauna, taip Bronius Stundžia savo knygoje „Burės ir varikliai“ įvardino. Pasitikslinčiau, ale vis dar yra skaitančių mano knygos egzempliorių (gal mintinai mokosi?).

Mums labiau įprastai buomas giku vadinamas. O lūžo jis pirmadienį perpiet vienutininkų regatos „Vendee Globe“ buriuotojo prancūzo Raphaël Dinelli jachtoje „Fondation Océan Vital“. Iš trijų likusių regatos dalyvių, jis kelyje link finišo buvo per vidurį – iki Le Sablio uosto dar 1845 su trupučių jūrmylės.

Avarija įvyko siaučiant 35-40 mazgų vėjui. Raphaelis surifavo grotą ir tuomet jachta nuslydo išilgai bangos, o gikas perlūžo atsitrenkęs į vantus. Plaukdamas vienu stakseliu dabar buriuotojas, anot VG informacinės tarnybos, ieško ramesnės nuo vėjų ir bangų vietos, kur galėtų bent kiek apsitvarkyti giką ir finišuoti savarankiškai.

Distancijoje vis dar plaukia:

  • Rich Wilson, JAV, „Great American III“, liko apie 1594 jm.,
  • Norbert Sedlacek, Austrija, „Nauticsport-Kapsch“, liko apie 2540 jm.

Praėjusių metų rudenį startavo 30 vienutininkų, finišą jau pasiekė aštuoni.

P.S. Giko bėdos, atrodo, ne vienintelės Raphaeliui – naktį į kovo 3 dieną, suskambus radaro aliarmo signalui apie netoliese esantį laivą, buriuotojas bandė apsidairyti. Ir tuo metu bangos paverstoje jachtoje parkrito, susitrenkė krūtinę. Visą naktį skaudėjo, o dieną susisiekus su VG orgkomitetu, prieita išvados, kad veikiausiai bus lūžęs šonkaulis. Kiek numanau, nieko nepadarysi — gipso neuždėsi, tad jei kentės skausmus, taip ir plauks kentėdamas iki finišo.


1 Comment

orandzh · 03/03/2009 at 2:55 PM

primokysi liaudį visokių buomų, poto buriuotojai išjuoks :)

Comments are closed.