Virtualiosios buriavimo naujienos ir senienos

Published by Rokas Arbušis on

Kol „Ambersail“ murkdėsi Šiaurės jūroje ir gėrė alų ūkanotojo Albiono šalyje, mes naršėme internete.

PA100063 (c) Ambersail info

Gavau pagyrimą, jog mano tinklaraštyje gali rasti koncentruotos informacijos apie buriavimą. Bandau neapvilti ir pateikiu saujelę informacijos, rastos beribiuose interneto kloduose.

big-0 (c) Pirk.lt

„Vėjo pamušalai“ pristatė savo bičiulio Nauticalio nuomonę-apžvalgą Artūro Dovydėno knygai „Žaliosios Karibų jūrų salos“ . Prisipažinsiu, mano nuomonė apie šią knygą ne tokia teigiama. Matyt ne be reikalo ją kadaise radau jau nukainuotų knygų rietuvėje. Bet esu tikras – kiekvienam mūsų ją privalu perskaityti. Yra ten tikrai dėmesio vertų, įdomių puslapių.

Man labiausiai įsiminė apie puodo grimzdimą dugnan. Vos ne toks pat epizodas nutiko su „Ragainė II“ plaukiant į Kopenhagą. Puodą išgriebėme, o visos kelionės metu (ir po jos) prigijo priežodis „rankutės tik tiesiasi…“, kuri sakėme reikia/nereikia.

Jei dar prisiminti, tai netyčia radau senokai skaitytą, bet labai smagiai nuteikusį mano bičiulio akvaros pasakojimą apie plaukimą jachta . Smagu paskaityti kaip „čainikas“ (nepyk akvara, terminas toks ) pirmą (bet, manau, ne paskutinį) kartą plaukė jachta į Gotlandą.

pirateas AFP Tiesiog graži foto :) (c) AFP

Somalyje siaučiant piratams, kuriuos tramdyti pasiryžęs ir Rusijos karinis laivas, įdomus straipsnis patriotai.lt apie tai, kad afrikiečiai turi senas piratavimo ir europiečių grobimo į vergiją tradicijas. Stereotipiškai piratus įsivaizduojam anglus, ispanus, o negras laive (prisiminkime daugumą filmų apie piratus) – koks nors juodaodis Heraklis. Bet piratai ir vergvaldžiai buvo ne tik baltieji, o ir juodieji.

Popierinis „Lietuvos rytas“ ir elektroninė jo versija (ne naujienų portalas lrytas.lt) rašo apie „Ambersail“ sutiktuves Anglijoje ir užsimena apie smulkius jachtos remonto darbus. Šiandien vakare „Ambersail“ vėl startuoja.

Atvaizd068 Tiesiog iliustracija :) (c) RRA

„Klaipėda“ rašo apie „Ragainės II“ kelionę ir įgulos kaitinimąsi po Afrikos saule. Verta paskaityti ir „Klaipėdos“ konkurentų „Vakarų ekspreso“ praėjusios savaitės straipsnį „Kiekvieno buriuotojo svajonė apiplaukti aplink pasaulį“ apie „Ambersail“ startą ir „Ragainės II“ kelionę. Ypač tiems, kurie mano, jog valdžia susiprato Lietuvą esant jūrine valstybe ir skyrė abiem projektams pinigų. Nė velnio. Ir neskyrė, ir dar nemano, kad esame jūrinė valstybė.

„Verslo žinių“ priedas „Savaitgalis“ dar vasarą rašė apie „Ambersail“, bet jį perskaičiau tik dabar. Yra įdomių detalių (kad ir tai, jog skandinavams mes kaip buriuotojai esame rpasti, o vokiečiai nusipirkus „Assa Abloy“ norėjo jachtos neišleisti ir kaltino lietuvius „vagyste“).

P.S. Nekonkuruoju su „Vėjo pamušalais“ spaudos apžvalgomis :)