„Paršelis“ buvo skanus…

Published by Rokas Arbušis on

…tik aš jo neragavau.

Roberto_Virda_nuotr

Ilgai lauktas (tikiu) ir žadėtas „Paršelio regatos“ aprašymas. Veikiau tiktų sakyti – informacija apie regatą, nes pats joje nedalyvavau dėl objektyvių priežasčių. Kitaip reportažas jau senokai būtų buvęs publikuotas… Šis rašinys remiasi Dariaus „Bitlo“ („Tojana“) informacija. Ir Roberto Pauliko („Virda“) nuotraukomis. Jas visas, kiek gavau, su autoriaus (numanau) leidimu sudėjau į tinklaraščio Picasa albumą internete (regatos dalyvių prašau parašyti komentarų prie nuotraukų – susidarysim geresnį vaizdą, kas ten vyko).

Tad iškart, kas nugalėjo:

Speicio failas - parselio rezultatai

Ketinau dėti įprastą lentelę, t.y., šiąją, .xls formato perrašyti tiesiai į tinklaraštį, bet kolegos „Vėjo pamušalai“ parodė paprastesnį būdą – tiesiog įdėti atvaizdą (screen shot).

Tiesa, lentelėje nėra motorseilerio „Monarch“ – jis taip pat registravosi regatoje, nors, jei teisingai supratau, plaukė ir kaip teisėjų laivas. Vistiek dalyvis!

Roberto_Virda_nuotr (10)

Taigi, ką mums pasakoja šios regatos sumanytojas, daugkartinis čempionas (ai, na neimkime domėn, kad visus tuos kartus vienas su įgula „Keturiais vėjais“ ir teplaukė) Darius:

Dešimtoji regata sukvietė 22 jachtas, viena kaip jau buvo minėta, atvyko iš Trakų jachtklubo įveikdama sausuma 300 kilometrų. Pirmą kartą regatoje dalyvavo Latvijos buriuotojai Ilguonis Balodis su įgula (plaukė jachta „Aleca“) ir merginų ekipažas (plaukė jachta „Keturi vėjai“) , pradžiugino Klaipėdos buriuotojų jachtos “Šatrija”, “Nerija”, “Svajūnas” ir kitos. Be abejo, skaitlingiausias laivynas išplaukė iš „Marių burių” jachtklubo.

Starto procedūra daugeliui, kaip ir praėjusiais, taip ir šiais metais, – buvo mįslė. Juolab, jachta „Festina“ ne visai tiksliai atliko savo funkcijas. Tačiau regatos rengėjai ir toliau laikysis šios starto procedūros ir stengsis ją tobulinti.

Apie kitokią nei įprasta starto procedūrą jau rašiau ir prisipažįstu, jog pats jos, gyvai nematęs ir/ar nedalyvavęs, neperprantu, kad ir kiek Darius ją aiškintų.

Roberto_Virda_nuotr (8)

Po starto (12.20) praėjus penkioms minutėms į priekį išsiveržė jachtos „Kirkė“, „Samsas“. Daugelis vėlavo tiek dėl mįslingo starto, tiek dėl techninių problemų. Ir visgi 12.50 visos burės jau pripildę 5-6 m/s vėjo nešė laivus pirmojo ženklo link. Pirmi ženklą (41a boja) pasiekė „Kirkė“ jiems ant kulnų lipo gerokai į startą pavėlavusi „Tojana“. Situacija tarp lyderių nepasikeitė ir vėl sugrįžus prie „Pilypo“. Bet vėl grįždama prie 41a bojos, „Tojana“ pasivijo ir aplenkė „Kirkę“ (kur neaplenksi, kai buringumas didesnis, nors ana lengvesnė), o likusią distanciją didino atotrūkį ir fiziškai pirmoji kirto finišo liniją Nidos vartuose.

Aštri kova vyko tarp karterių „Migla“, „Raganė“ ir „bavarijos“ „Festina“ ir „Albatross“ (švediškas „trisdešimtpėdis“),

Prie 31 bojos nesėkmė ištiko „Samsą“ – antrojo ešalono lyderis „įšoko į tinklus“ ilgam „sėdo žvejoti“.

Kelios jachtos dėl techninių ar psichologinių problemų distancijos nebaigė: „Keturi Vėjai“. „Carpe Diem“, „Virda“ ir kitos.

Smagu, kai daugelis kėlė ir leido, ir vėl kėlė spinakerius, juos nešė pučiant vidutinio stiprumo vėjui (ar mano prognozės pasiteisino?) ir garbingoje kovoje baigė distanciją. Finišą tiksliai fiksavo regatos teisėja Simona Golubovskytė , o Arūno Speičys sėkmingai pritaikė J.Stabinio perskaičiavimo formules ir operatyviai pateikė rezultatus.

Įdomi detalė – 4 vietą užėmusi jachta „Piranija“ gavo teisę kitais metais pradėti starto procedūrą. O kartu su „Paršelio regata“ vyko ir Lietuvos „Hunter“ čempionatas (nugalėjo „Liberty“) ir Lietuvos „Folkboat“ čempionatas (nugalėjo „Svajūnas“). O kiek jachtų juose dalyvavo? Kaip ir pirmuosiose „Paršelio regatose“ – po vieną? Tad nenuostabu, kad nugalėjo. Ei, aš „nelazdavoju“. Nuoširdžiausi sveikinimai anyway!

Kaip ir planuota, renginio kulminacija vyko Nidos prieplaukos antrajame aukšte įrengtame elektroninio bloulingo (kartą bandžiau – įdomu, bet netikra) klube. Čia regatos rengėjai įteikė nugalėtojams pagrindinį prizą paršelį:

Roberto_Virda_nuotr (16)

Taip pat vyko vyko šmaikštus regatos marškinėlių keitimas, šokiai ir linksmybės.

O kitą rytą, sekmadienį, vyko vėjaračių (blokart) „Šerno čempionatas“. Šio čempionato rengėjai dėkoja „Paršelio regatai“, (ten yra ir nuorodos į nuotraukas bei video) pasufleravusiai idėją čempionatui. Trumpas, bet įdomus reportažas yra vėjaratininkų tinklaraštyje.

Na, o kol vieni varžėsi su vėju Nidos oro uosto (taip niekaip ir netampančio oficialiu) pakilimo take, „Paršelio regatos“ dalyvių jachtos viena po kitos, pučiant 15 m/s vėjui, galbūt jau paskutinį kartą šį sezoną, kėlė būres ir paliko svetingą Nidos jachtklubą.

„Paršelio regatos“ rengėjai – Kintų buriavimo mėgėjų klubas „Marių burės“ – dėkoja visiems regatos dalyviams, ir tiems, kas prisidėjo ją rengiant: Minijos uosto budintiesiems Vatiuniu ir Remiui , teisėjams Simonai ir Arui, ir žinoma paršelio prizo steigėjams Kižiams Svajūnui ir Erikai. Taip pat – Nidos „Čili picerijai“, „Boulingo klubui“, užuolaidų salonui „Tenerifei“ ir Helmiui.

P.S. „Bitlas“ prašė įdėti šią nuorodą – savo globojamos grupės „Soda“. Rekomenduoju. Man, pavyzdžiui, gyvai mačiusiam „Soda“ pasirodymą, jos vokalistė pasirodė geresnė, nei išpaikusi (turiu pagrindo taip sakyti) Alina Orlova.

P.P.S. Ui, visai pamiršau – taigi Nidoje dar vyko regatos „Marių burės“ nuotraukų parodos atidarymas. Ačiū tau, Narūnai, padėjus ją surengti (nemanau, kad be mano klasioko žinios Nidoje vyksta bent vienas kultūrinis ar kitos įdomus renginukas).

IMG_4429_maza_MaBu (2)

P.P.P.S. Kaip nebuvęs regatoje, o informaciją apie ją surašęs iš kitų lupų (sorry, Bitlas, bet negalėjau kitiems paskambinti), kritiką priimu tik raštu ir nepažadu atsakyti :) (darsyk sorry, Bitlas, už citatą).


19 Comments

bitlas · 10/30/2008 at 5:52 PM

achiu rokai
pateiksiu pretenzijas rastu
linkiu sekmes

Rokas Arbušis · 10/30/2008 at 7:58 PM

@bitlas
tai tau ačiū – pusė (jei ne daugiau) darbo šiame “poste” yra tavo. tad ir pretenzijas sau reikšk :P

Ayo · 10/30/2008 at 10:07 PM

Džiugu kad “neformalios” regatos džiugina Lietuvos būriuotojų širdis. Kaip sako dabar kažkur aplink Kanarų salas “bevalkataujantis” Kintų buriavimo mėgėjų klubo prezidentas Andrius Varnas – “ŠIRDIS DŽIAUGIASI”
Kadangi pakolkas nėra kaip kitaip išreikšti padėkos internete, tik ARBUSIS.LT, norėčiau dar kart padėkoti Narūnui, kuris ženkliai ir geranoriškai prisidėjo prie pirmosios “Marių burių” fotografijų parodos atidarymo. Kodel nesu kuklus ir sakau kad pirmosios -o todėl, kad pasizhiurejus VEJOPAMUSALAI.LT fotografijų konkurso darbus, manau kad sekančiais metais jau butu galima surengti platesne paroda sezono uzhdarymo shventei.
Achiu ir tau Rokuti, kad ALBATROSS švedišku “trisdešimtpėdžiu” pavadinai ( yra žurnalistų kurie uzhsispyrę jį priskiria prie CARTER 30 ), nors patys švedai šiuos laivus vadina “typp Ballad” ( Albin Ballad projekto garbei). Pasirodo, ( kalbom nepatikėčiau, bet pats laive buvau) “typp Ballad” ir su suplėšytom burėm (pusė distancijos nuvaryta tik su viena genute) CARTER’ius pasivyti gali. Dekui kolegai Dainiui už ištvermę.
O dėl starto procedūros – ji labai paprasta ir aiški. Bitlas iš 10 kart sugebėjo man ją išaiškinti. Jeigu pakliūtų y rankas kompas su elementorišku COREL DRAW ir Adobu – padarychiau edukaciny-animaciny filmuką. ( Su savo senuku niekaip neishstenesim ). Blogiausiu atveju aprašyčiau, bet be schemu irgi neaishkiai gausis…
Vien žo! Tikiuosi kitais metais bus daugiau supratusių “Paršelio” regatos starto procedūrą :P
Juolab kad ji nežada keistis!
Vėjo Jūsų burėse!

Rokas Arbušis · 10/31/2008 at 1:23 AM

@Ayo
mielai pavadinčiau tavo jachtą kitaip, bet patys taip vadinat – http://www.minge.lt/Komandos/komandos-ALBATROSS.htm
:D

baraka · 10/31/2008 at 8:08 AM

Nors pačiam neteko dalyvauti, starto procedūrą įsivaizduoju puikiai. Tai turėtų būti supaprastintas variantas kaip anksčiau buvo plaukiama “per vartus”. Nepamenu kurioj, bet vienoj iš rusiškų knygelių (o jų tikrai nėra daug) viskas buvo gražiai aprašyta – kur vartai, kur vartininkas ir t.t. Keista, kad vyresni kepai to nepamena :-)

Rokas Arbušis · 10/31/2008 at 10:32 AM

@baraka
jei prisiminsi,kurioje knygelėje, pranešk. pas mane namie jų yra ir ne keltas. (o dar mama savaitgalį iš savo gausios bibliotekos rusiškų, lenkiškų padovanojo). paskaitysiu, mažu įsikirsiu :)

Ayo · 10/31/2008 at 12:37 PM

Rokuti,
Tai ash ir rashau, citata :
…( yra žurnalistų kurie uzhsispyrę jį priskiria prie CARTER 30 )…
Ash negaliu imti ir pataisyti informacijos, kuri buvo zhiauriai ishkraipyta ir sudeta y minge.lt puslapius.
Nors Informacija buvo pateikta ish projektuotojo puslapio, bet kaip visada, zhurnalistai “geriau” zhino kaip yra ish “tikruju”….
Taip kad ir mano padeka TAU yra uzh tai, kad neishkraipai info! Ir be jokios ironijos ;)
Vejo burese!

Rokas Arbušis · 10/31/2008 at 3:02 PM

@Ayo
jei sakai nėra ironijos, tai šaunu :)
aš jūsų jachtai 30 pėdų priskyriau nežiūrėjęs į minge.lt informaciją (tik vėliau patikrinau – negi apsirikau?). bandžiau prisiminti, kiek patys sakėte ji yra pėdų. teisingai prisiminiau?

Arturas · 10/31/2008 at 5:41 PM

Super regata, super aprasymas ir nuotraukos. O jachtu gausybe (22 net), tai arti to skaiciaus, kuris dar pries 4 metus susirinkdavo Kursiu mariu regatoje. Great success ! Linkiu tokios veiklos rezultatu ir kitiems renginiams, Nebutinai klubo “Mariu bures”, nors jis siuo metu pirmauja.

galileo · 11/01/2008 at 1:58 PM

sveiki
superinis aprasymas
turejo buti smagi regata
virbickas laimingas
tai bent jachtklubas
pavydu darosi
o sis blogas
metu atradimas
linkiu nepailsti rokui
ir komentatoriams
sezonas niekad nesibaigia
pirmyn

baraka · 11/01/2008 at 3:20 PM

Sail, Race and Win
by Eric Twiname (Author), Cathy Foster (Editor)
t.y. “Стартовать, чтобы побеждать”.
Автор: Эрик Твайнэйм.
Ai, vienžo, čia :-)
http://www.stugna.kiev.ua/index.php?pirs=books&st=tvayneym6_5
Ar teisus buvau, Bitlai?
P.S. kas gali apie nuotraukų parodą Nidoje prašviesti – jei dar neuždaryta, tai iki kiek bus galima apsilankyti (kokiu laiku)?

Rokas Arbušis · 11/01/2008 at 5:56 PM

@baraka
ačiū! iškart puoliau knygų lentynoje žiūrėti. turiu! ačiū mamai :)

o dėl parodos nidoje tai toks reikalas: ji yra bendruomenės namuose prie (po) bažnyčios ir ne sezono metu uždaryti. jei yra norinčių ten patekti – rašykit man, pasufleruosiu kaip.

Rokas Arbušis · 11/01/2008 at 5:57 PM

@Arturas
malonu girdėti tokius žodžius iš tokio buriavimo korifėjaus :)

Rokas Arbušis · 11/01/2008 at 5:59 PM

@galileo
jūs skaitykit, komentuokit, kitus buriuotojus informuokit. o aš bandysiu nepailsti ir pildyti :)

bitlas · 11/01/2008 at 8:37 PM

baraka apsoliuciai teisi
ir achiu kad atknisai siuos paiskinimus daugeliui suprantama kalba
matau isiversim paredaguosim ir kitamet kiekvienam kapitonui duosim
bus viskas geriau

Rokas Arbušis · 11/01/2008 at 10:23 PM

ir kodėl man atrodo, kad reikės man versti? :)

rakstis · 11/01/2008 at 11:25 PM

taigis gebejimai ipareigoja
tikiuosi ir bitlas tai supras

ANDRIUS, ragaineII · 01/13/2009 at 11:33 PM

sveiki
Jau antra diena stovim Trinidade, viskas cia parengta buriuotojams , bet i sostine port of Spain nepataria eiti vienam ir nesinesti dideliu pirkiniu, nes labai daznai”berniukai”papraso pasidalinti, vietiniai sako, geriau dalntis. Labai bloga info, kad norint kirsi Panamos kanala, gali tekt laukti 6-8 savaites, tokia cia kasdienybe, toliau susipazistam su Karibais
Andrius

Andrius · 07/07/2009 at 10:58 AM

sveiki
Noriu paklauysti: kokiu budu galima parasyti i http://www.lbs.lt ir i http://www.minija.com, bandziau ivairius budus, bet matyt mano kompiuterinis rastingumas ne VILNIAUS lygiaus, tad bandau dar karta:
RagainesII igula sveikina VISUS Lietuvos buriuotojus su tukstantmecio svente, linkime palankaus vejo ir kitame tukstantmetyje
vejo, vejo, vejo
RagaineII, Tonga, Ramusis v.

Comments are closed.