Į Piterį – tik su locmanu

Published by Rokas Arbušis on

P6242614

Rusijoje tvarka nesikeičia. Prieš daugiau nei dešimt metų mums su jachta „Ragainė II“ nepavyko nuplaukti į Karaliaučių, nes privalėjome pirkti locmano paslaugas, kuris būtų kelią į uostą nurodęs. Tąkart apsisukome ir plaukėme ten, kur locmano nereikia, taip tapome pirmąja užsienio jachta, įplaukusia į iki tol buvusi uždarą uostą Pionierską.

Bet tokios prabangos plaukti kur norisi „Tūkstantmečio odisėjos“ jachta „Ambersail“ neturi. Tad plaukiant į Sankt Peterburgą privalėjome pasiimti locmaną ant denio.

Rusijos kranto tarnybos mus per raciją pradėjo šaukti kone vos įplaukus į jų teritorinius vandenis. Bet taip įdomiai: kviesdami laivą šiauriau kažkokios salos ir nenurodydami koordinačių. O jei tai ne mes? Žinoma, tai buvo „Ambersail“, mes tai žinojome, o kranto tarnybos dar užklausė pro mus praplaukusį laivą, ar mato savo dešiniame borte jachtą.

Iš pradžių su uosto tarnybomis bandėme kalbėti dvikalbiškai: mes angliškai, jie rusiškai. Vėliau perėjome į rusų kalbą. Be locmano įplauti į uostą neleido, teko palaukti, kol kateris atpludė jau pensinio amžiaus mano ūgio malonų vyrą.

Jo pareigos laive tebuvo nurodyti, kur plaukti, nors išties jis tik pasufleruodavo kur, viską mūsų vairininkai bei šturmanai ir patys žinojo, kelią būtų radę. Bet jei jau tokia tvarka, tebūnie. Juolab locmanas paaiškino, kuris iš farvaterių „Ambersail“ jachtai su 4 metrų grimzle palankesnis, nors ir ilgesnis.

Su locmanu plaukėme kelias valandas, praplaukėme Krondštatą su keliais kariniais laivais (ir vienu povandeniniu), apgriuvusiais senų gynybinių įtvirtinimų pastatais ir naujai statoma damba (kai ją užbaigs, nuo potvynių iš Suomijos įlankos bus uždarytas visas Sankt Peterburgas).

Ak, tiesa, dar prieš tai praplaukėme vietos paplūdimius, apie kuriuos ano įrašo komentare kalbėjo Darijus. Bet krantas toli buvo, nesimatė nuogų mergų. Gaila, nes jei locmanas nemelavo, ten netoliese jų atominė elektrinė stovi, tai mergos turėtų būti papingos.

Suomijos įlankoje, o juo labiau prieigose prie Sankt Peterburgo labai seklu, farvateris siauras, o tuoj už jo kai kuriose vietose salelės, matosi seklumos. Navigacinių ženklų nemenkai, tačiau vietomis jų nėra, nors GPS ploteryje jie pažymėti.

Nežinančiam, ypač pirmą kartą klaidus gali pasirodyti įplaukimas į patį uostą (nors Gdanskas dar klaidesnis). Beje, uostas pasitiko mus senu betoniniu miesto pavadinimu „Leningrad“. Sustojome, kaip supratau, prie pontono, ties kurio viena puse švartuojasi kruiziniai laivai, kitoje pusėje – kariniai. Naktį atplaukę kol kas buvome vieninteliai (jei vieno vilkiko neskaičiuosim).

Žinoma, prisistatė pasienio tarnyba – dvi damos (sijonuota simpatiška šviesaplaukė ir ne tokia simpatiška brunetė). Jos tik patikrino pasus ir mūsų veidus, o štai muitinės pareigūnų liepė laukti iki 8 valandos ryto. Iš pradžių draudė net į krantą išlipti, bet vėliau leidimą gavome. Tik sugrįžt iki muitininkų reikia. Grįžome, bet jie taip ir neatėjo, dėl kažkokių priežasčių nereikėjo.

Miestas didingas. Pakeliami tiltai, Žiemos rūmai, Ermitažas, Petras Pirmasis ant arklio, Nevos prospektas, Admiraliteto rūmai, kažkur tolumoje kitame krante „Aurora“, daug gundančių merginų, nemiegančio ir kažką vidury savaitės švenčiančio jaunimo, eismo betvarkė prieš pakeliant tiltą ir dar daugybė dalykų. Šio miesto vienu ypu neapžiosi, o laiko dairytis į šalis nelabai ir bus.

P6242574

  • O čia mūsų locmanas, labiau įpratęs būti didelių laivų kapitono tilteliuose nei jachtos kokpite, tai galėjo sušalti vien su marškiniais ir plona striuke („bolonke“), tad paskolinom šturmės striukę.

20 Comments

Darijus · 06/25/2009 at 11:13 AM

Nezinau kaip ten su muitines tvarka dabar, bet muitininkai priekabus. Ypac isvykstant. Vaziavau masina 2002 m., tai griztant gerai pakrate. Sutikrino deklaracija: mobilaikas, kompas ir t.t. Nors laivas aisku, ne masina tai kitos valstybes teritorija. Gal taip nesikabines. Tiesa ar locmanui buteliuka davete? Ar striukes uzteko :)?

Thirteen · 06/25/2009 at 11:28 AM

užsirašau – šitą miestą irgi reikės aplankyti (ta nuotrauka su pakeltu tiltu – nuostabu…) :)
someday never…

Nauticalis · 06/25/2009 at 6:28 PM

Locmanas pagalvojo, nors nepasakė: “Pižonai, su tokia grimzle jie, mat, įplaukti patys ketino…“ ;)

O va pažiūrėti Piteryje ir jo apylinkėse (Peterfoh, Kronštat) tai tikrai yra ką… Link “Auroros“ tik neverta eiti – ten muliažas kaip ir Valdovų rūmai.

Darijus atsakė:

@Nauticalis, kodel Aurora muliazas? Stovi ji Nevos krantineje.

Nauticalis atsakė:

@Darijus,

O tai dabartinius Valdovų rūmus irgi Gediminas ar koks Aleksandras statė? ;)

“Aurora“ – kaput. Tai, ką jie ten iš panašaus korpuso “atkūrė“ – visiškas blefas. Jie net vidaus nesugebėjo atkurti, nes nei brėžinių normalių, nei pilnų foto. Visai kaip su Valdovų rūmais.

O tai ką – nežinojai, kad net netikra stovi? :)

Ginaitė atsakė:

@Nauticalis,

Aš irgi nežinojau.

O kas atsitiko tikrajai „Aurorai“? Pagal oficialią versiją – iššovė savo istorinį šūvį 1917-aisiais ir liko ten krante už tai pagerbta stovėti.

Nauticalis atsakė:

@Ginaitė,

Tai kad tame esmė, kad nei ten ji liko, nei nieko autentiško ir originalaus iš jos neliko: apatinė dalis pakeista į naują ir užbetonuota, viršutinė gavo virš 30 pataikymų per Antrą pasaulinį, buvo paskendusi, visa praktiškai perkeista ir perlopyta, antstatai visiškai sugriauti – dabar net kaminai nauji ir pagal prisiminimus atkurti, pabūklai buvo nuimti Piterio gynybai – taip ir prapuolė, todėl surado panašius sandėlyje, bet sausumos, ne laivo, todėl lafetus kūrė “pagal prisiminimus“ (žodžiu, fantazavo – kaip ir Valdovų rūmų atveju), varikliai išmesti, didžiojo palikta tik išorė, mažasis pakeistas į apšildymo katilą, visas vidus perdarytas kitaip… Kažką dar pamiršau paminėti? :)

Trakų salos pilis autentikos turi daugiau, nei “Aurora“. Todėl ir palyginau su mūsų statomais (ne “atstatomais“) Valdovų rūmais. Ten ne tik nieko originalaus nelikę – ten net dauguma detalių nežinoma, kaip atrodė iš tikro.

Supranti, iki kokių 1947-ųjų tas revoliucijos fetišizavimas nebuvo niekam tiek svarbus. Ten daugiau ideologijos dabar, nei istorijos.

Kai nėra nieko geresnio – tinka ir šitai. Bet… Piteryje nerasti nieko geresnio už “Aurorą“ – tai tikrai pasistengti reiktų! :)

Darijus atsakė:

@Nauticalis, buvau labai pasimetęs dėl tų rūmų Vilniuje ir aš. Tik truputi pažiūrėjus iš toliau (Rumunija) viskas stoja į savo vietas. Gera idėja, bus ką parodyti ir ką papasakoti. Atsakyk man į klausimą ką mes lietuviai pastatėme per 19 metų? Tu ir aš? Neo Group ir Indoramą Klaipėdoje. Viskas. Tos dėžutės su kreivais langais (Prokuratūra) įdomios tik patiems autoriams ir užsakovams. Po 20-30 metų griausim kaip vokiečiai dabar griauna. Geriausia yra griaužti runkelį (bambėti).

Nauticalis atsakė:

@Darijus,

O tai tau akropolių su ermitažais negana? :D

Daug pastatyta – nepriklausoma Lietuva pastatyta. Jos įprasminimui visai nebūtina tą muliažą statyti. O kiek atkurta realių pastatų: VU, Vyskupų-gubernatūra (prezidentūra)? Ir prokuratūros pastatas geras – duoda pradžią šiuolaikinei lietuvių architektūrai jau nenuobodžiai, ir nors į jį spoksoti niekas tyčia gal ir netrauks, bet tai – labai geras sprendimas.

O kur dar Verslo trikampis, kur Šnipiškių perstatymas su visais tais dangoraižiais, kur Vilniaus vartai su Seimo kompleksu, kur kai kurie nauji gyvenamieji masyvai? Atrodytų, menkniekis, galima diskutuoti, ar verta dėmesio (o kas verčiau?), o vis tik tai rodo gyvybingumą mūsų, nes pagaliau patys ir savarankiškai kuriamės, nenuvogdami iš ruso, kad kažką pasistatytume masturbuoti istorinę praeitį (Trakų pilis) ar kurdami kad ir gerą avantiūrą (Jūrų muziejus).

Keičiamasi palaipsniui ir smulkmenose, gal todėl ir nenorima pastebėti. Bet palygink pažangą – ir ji akivaizdi bus.

Aš labai abejoju, ar kas nors bus iš viso griaunama – mūsų plėtra yra solidesnė, skirtingai nuo vokiečių, kuriuos tiesiog užvertė vakarietiškomis doičmarkėmis, o dabar perdarinėja tą skubotumą. Vis tik ES pinigus mes ir pavogti ne visus sugebėjom, ir dalį savų dėti reikėjo – gal tas irgi apsaugojo nuo architektūrinio kičo?

O Valdovų rūmai – tipinė LBS garbės nario Nr3 pinigų vogimo afera, su istorinės atminties įamžinimu neturinti nieko bendro. Laurynas Stuoka-Gucevičius, spėju, karste dabar nerimsta, kaip tas gargaras keičia neįsikomponuodamas visą tą erdvę…

Kodėl?

Ogi spėk, ar po to, kai ten latviškoji 19-oji Wafen-SS divizija gynė 1944 tą ruožą nuo Černechovskio, ar Arsenalas neatstatytas iš naujo visas? Bet jis ir vietoje, ir jo paskirtis aiški, ir dėl pinigų panaudojimo nekilo niekad skandalo. Ko nepasakysi apie pastatą anapus kalno…

O aš žinau, ką daviau: gal ne veltui 1991 metais ant barikadų kiurksojau? ;) Aš ramus. O tu ką man davei? :P

Darius atsakė:

@Nauticalis, mažas pastebėjimas apie Valdovų rūmus. Dėl kai kurių detalių esi visiškai teisus, tačiau pradėti komentuoti ir galvoti reikėtu nuo vieno esminio atskaitos taško: paprasčiausiai reikia suvokti kodėl gi atėjūnai taip nuosekliai ir kryptingai tuos Valdovų rūmus naikino ir griovė iki kol neliko net žymės… (ar ne panašiai elgėsi Romėnai Kartaginoje?) Dėl pačių statybų eigos ir kai kurių niuansų kryžium negulsiu, bet lietuviams reikia priminti, kad Valdovai buvo, ir ne tik Šapokos istorijoje…

Nauticalis atsakė:

@Darius,

Nuliūdinsiu: niekas ten taip kryptingai kaip Kartaginos negriovė. Patys tie rūmai apleisti iro ir griuvo, o paskui nugriovė caro įsakymu jau griuvėsius, o ne rūmus ar tinkamą pastatą kokiai nors veiklai – antraip nereikėtų perstatinėti Vyskupų rūmų į Generalgubernatūrą (kuri dabar yra Prezidentūra). Į Respublikos dienų pabaigą jau net iki Vilniaus į Seimą tingėta važiuoti – paskutiniai vyko Gardine (tuomet – Lietuvoje).

Nereikia čia tų sąmokslo teorijų. Stuoka-Guzevičius irgi erdvę performavo jau be griuvėsių, išryškindamas Katedrą. Jei būtų norėta, tai, manau, ir tuos rūmus buvo galima jau tuomet paremontuoti ir perstatyti tuo pačiu, bet kad nebuvo ką statyti ten jau. :)

O lietuviams reikia priminti ne valdovus-oligarchus, o demokratiją, savivaldą ir parlamentarizmą (seimai ir seimeliai), kuri daug didesnė vertybė.

Darijus · 06/26/2009 at 10:49 AM

Ziuriu Amberis jau isplauke is Piterio. Ir jokiu ziniu apie dziaugsminga susitikima su rusaitemis, jokios pompos, jokiu ziniu? Gal kazkas nepavyko?

Nauticalis atsakė:

@Darijus,

Tai jie dar nuo pigios degtinės neatsigavę… :D

Nauticalis · 06/29/2009 at 12:18 PM

Rokai,

Tau šitą paskaityti vertėtų: http://community.livejournal.com/yachting_rus/440902.html – ypač sužavėjo mane matrioškos ir autonavigatorius visai komandai… :D

Valentina · 06/30/2009 at 5:17 PM

:) Peterburge buvau birzelio 19-21 d. Miestas puikus, bet laaaabai savotiskas :) Gal buvome vienu metu?

Nauticalis atsakė:

@Valentina,

Nerandu aprašymo, kuo ten “savotiškas“. ;)

Valentina atsakė:

@Nauticalis,
aj, man, jau igavusiai europietinio mastymo, kai kurie dalykai nesuvokiami (vienas is ju viesas gerimas ir siukslinimas savo mieste) :) Nors kartais “zavi” rusu uzsispyrimas: supranta, kad blogai, bet vistiek ignoruoja – “a vdrug proneset” :) Siaip nesiplesiu i “savotoskumo” paaiskinima, da kitamet neileis, o mum ten giminiu kapus da tvarkyt vaziuot…

gramas · 07/06/2009 at 8:40 PM

“Parašyk, ką manai!”
O as manau, kad rusu locmanas su trispalve, styrancia “uz nugaros”, yra grazu.
Arbusis dingo….

Valentina atsakė:

@gramas, berods matesi per tv, tai gal ir nedingo :)

gramas atsakė:

@Valentina,
dar juroje, ant amberio denio jis buvo pastebetas, ginkluotas video, rankoj fotoaparatas, ir visas labai laimingas.

Comments are closed.