Ginčai po varžybų. Jie niekad nerimsta

Published by Rokas Arbušis on

BMWO-GGAC33-D5_0441

  • Guilain GRENIER/BMW Oracle Racing nuotrauka.

Vilniaus jachtklubas rengia seminarą buriuotojams apie varžybų taisykles. Derėtų sudalyvauti, nes aistros varžybose dėl taisyklių traktavimo kyla nuolat. Daugiau žinių – daugiau argumentų diskusijose (gerai, jei tai ne ginčas, virtęs snukdaužiu).

Kad vienas ar kitas teisėjo sprendimas kelia aistras, žinome ir iš savo patirties, ir iš istorijų. Štai dar viena, nuskaityta internete (oficialios informacijos neradau, nuorodos nebus).

Vis dar verda aistros dėl jau pasibaigusios „Amerikos taurės“ — ją amerikėnams pralaimėję šveicarai neteisingais sprendimais kaltina paskutinių plaukimų vyriausiąjį teisėją iš Naujosios Zelandijos Haroldą Bennettą neteisėtais veiksmais.

Esą per paskutinį, lemiamą plaukimą, kurį „Alinghi 5“ pralaimėjo „BMW Oracle Racing“, H.Bennettas, davęs startą likus kelioms minutėms iki pasibaigiant laiko limitui pagal varžybų taisykles, sukėlė pavojų komandoms ir žiūrovams.

Pagrindinė H.Bennetto klaida buvo ta, kad jis startą davė tuo metu, kai netoli starto linijos buvo per daug žiūrovų laivų, kurie ir sutrukdė A5 gerai startuoti.

Be to, šveicarų stovyklos teigimu, ir orų sąlygos buvo jau pavojingos — jachtų prietaisai rodė, kad rangauto apkrovimai yra per dideli.

Ir tai dar ne viskas. Kalbama, kad su vyriausiojo teisėjo sprendimu pradėti starto procedūrą nesutiko visas teisėjų korpusas ir procedūrą jam teko atlikti vienam. Į pagalbą pasitelkus… kažkokį policininką (buvo ten tokių, su „mygalkėmis“ plaukusių) ir BOR reklamistą („piarščiką“).

Vyriausiąjį teisėją finaliniams regatos plaukimams skyrė ISAF, šveicarai su jo kandidatūra sutiko. Tad ko jie siekia dabar reiškdami tokius nepasitenkinimus, neaišku. Juolab po varybų (ar kas pamena?) „Alinghi 5“ priekaištų teisėjavimui ir varžybų taisyklių traktavimui neturėjo.


2 Comments

Nauticalis · 03/12/2010 at 9:04 AM

Šveicarai pretenzijų turėjo. Jei pameni, beplaukdami suprato, kad nebelaimės, tai va šitą tavo aukščiau išdėstytą versiją ir “prisiminė“, manau. Ir po to jau plaukė su raudona protesto vėliavėle. Tačiau kažkaip į pabaigą apsigalvojo – dar Vilius spėliojo, kas tą protestą iš viso paskatino.

Va dabar jau ir aišku, kuo buvo nepatenkinti. Lyg tai padėtų jiems laimėti… :)

bitlas · 03/12/2010 at 9:21 AM

che pabandyti galima
bet gi kai laivai skirtingi
protestuok neprotestaves
va dabar nz indomiau vzazinejais vienodais po du po du ir matosi kas kur klysta tarkim jablonskis puikiai vienas pavejinis kursa o kitam jau ne taip ir tt vienodi laivai man asmeniskai labiau veza

Comments are closed.